Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, door July Leesberg

 

Winterkamperfoelie in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen
Winterkamperfoelie in het Belmonte Arboretum ©julyleesberg

Winterkamperfoelie 

Week 2 en 3, half januari

Met dit struikje maakte ik kennis toen ik op een winterdag in januari over de stuwwal in Belmonte liep. Het ranke struikje stak zijn kale takken sierlijk over het pad. Alsof hij mijn aandacht wilde trekken. Het verraste me dat er al witte klokjes aan de takken hingen, zo vroeg in het jaar. De bloemen roken onverwacht lekker. Ik had dit struikje nog nooit eerder gezien. Wat zou het zijn?

Het bleek een kamperfoelie te zijn. Vreemd, bij kamperfoelie denk ik aan zwoele avonden, in de lente en de zomer. Ruik je onverwacht ergens een lekkere, zoete geur, dan rankt daar steevast een wilde kamperfoelie in de heg. Of als het ‘s nachts gebeurt, dan zou het de Japanse kamperfoelie kunnen zijn (Lonicera japonica ‘Halliana’), die sterk begint te geuren als de schemering invalt. Maar hier stond dus een struikvormige kamperfoelie, midden in de winter, alles is nog kaal, te bloeien. En te geuren.

De bloemetjes bleken bij nadere beschouwing wel herkenbaar als kamperfoelie-bloempjes. En wat ze met de mij al bekende kamperfoelies gemeen hebben, is de zoete geur. Deze kamperfoelie heeft dan ook de Latijnse naam Lonicera fragrantissima, ‘zeer sterk geurende kamperfoelie’ meegekregen. De Nederlandse naam is winterkamerfoelie. De geur van de bloemen aan deze struik is lichter, frisser, en wat citroenachtiger dan de geuren die ik ken van de latere kamperfoelies.

Dit stukje schreef ik in 2018. Inmiddels zijn de takken niet meer kaal als de struik bloeit. De struik staat gewoon nog mooi groen in blad. Maar de bloemetjes zijn hetzelfde en blijven heerlijk geuren. Het is een van de vroegste bloeiers in het jaar.

Route

Voor de winterkamperfoelie kies je vanuit de hoofdingang het klinkerpad links. Loop door tot de tweede kruising. Sla rechts af. De tweede struik aan de linkerkant is een grote winterkamperfoeliestruik. Voor het parmantige struikje dat ik hier boven beschrijf, moet je doorlopen en het derde pad links nemen. Net voorbij het eerste zijpaadje, zie je rechts het struikje over het pad gebogen staan.

Meer weten?

De Bloeikalender is te raadplegen in de bibliotheek van Wageningen.

Wil je planten leren tekenen zoals in de bloeikalender, schrijf je dan hier in voor een cursus Planten Tekenen in het atelier van July Leesberg.

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de kalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/BGpKhU1WxVVMjrb39.